Тренд Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето

...
Тренд Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето
Коментари Харесай

Тренд: ГЕРБ с над 10% пред ПП-ДБ с 15.4%, ДПС с 14.9% и Възраждане с 14.8%

Тренд

 

Оставащите дни на акцията ще решат борбата за второ, трето и четвърто място. Избирателната интензивност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори. 

 

Избирателната интензивност на идните парламентарни избори се чака да бъде към 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - почти се чакат сред 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди гласоподаватели пред урните на 9 юни.

 

За Европейските избори заявената интензивност е с 3% по-ниска.

 

В първата половина от акцията не се записва структурна смяна в електоралните настройки на българите.

 

ГЕРБ разполага с удобна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите.

Следва група от 3 обединения, които са с съвсем подобен резултат – ПП-ДБ (15.4%), Движение за права и свободи (14.9%) и Възраждане (14.8%).

 

В хода на оставащата акция ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

 

Българска социалистическа партия задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „ ИТН “ с 5.5%.

 

Под бариерата за парламентарно посланичество остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български напредък (1.2%) и Вътрешна македонска революционна организация (1.1%).

 

Опцията „ Не поддържам никого “ събира малко над 5%, само че резултатът не взе участие в разпределението.

 

Няма сериозна разлика в желанията на българите сред изборите за народен и европейски парламент.

 

Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за обединението ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За Българска социалистическа партия резултатът за евролистата ще бъде по-слаб спрямо националния избор. 

Правим уточнението, че поради дребните разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и заради опцията на парламентарните избори да се гласоподава и в страни отвън Европейски съюз, подреждането на обединенията на парламентарните и европейските избори може да бъде друго. 

 

" Кампанията, колкото и вяла да е тя, е съсредоточена върху парламентарните избори. Трябва да имаме поради, че към 20% от гласоподавателите вземат решение за кого да гласоподават в последната седмица. Това е и повода партиите, изтощени от толкоз избори, да съсредоточат акцията си в последните 2 седмици ", съобщи Евелина  Славкова от Тренд.

 

Според данните ГЕРБ разполага с удобна преднина пред втория с малко над 10% измежду гласуващите. Следва група от 3 обединения, които са с съвсем подобен резултат – ПП-ДБ (15.4%), Движение за права и свободи (14.9%) и Възраждане (14.8%). 

" Има едно отлепване на ГЕРБ от втората политическа мощ. Големият въпрос е кой ще бъде втора политическа мощ ", споделя социоложката и добави: " Много пъти сме казвали, че акцията няма значение, в действителност тя е значима, тъй като тя ще подреди кой ще е на второ място ".

Според данните Българска социалистическа партия задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „ ИТН “ с 5.5%.

 

Под бариерата за парламентарно посланичество остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български напредък (1.2%) и Вътрешна македонска революционна организация (1.1%).

 

Опцията „ Не поддържам никого “ събира малко над 5%, само че резултатът не взе участие в разпределението.

Според Славкова тези компромати, които излизат в последните дни, са нож с 2 остриета. Те могат да активизират и да демобилизират гласоподавателите. 

 

Относно партиите, които се подреждат на дъното на класацията, социоложката съобщи, че към момента не се знае дали 50-тото Народно събрание ще е с 6 или със 7 партии.

 

" Солидарна България " и " Синя България " не са уплътнили своя капацитет. Не се знае дали това се дължи на вялата компания. Те са нови марки. Може да харесваш доста Вили Лилков и Ваня Григорова, само че да не ги асоциираш с партиите ", разяснява Славкова.

 

Според нея в изборите за Екологичен потенциал ще има разлика. Тя няма да е доста основна. " Хората отивайки да гласоподават, ще гласоподават и за Екологичен потенциал ", счита Славкова. 

 

За евровота ПП-ДБ имат късмет да вдигнат резултата си на 16.1%, Възраждане 15.1%. За Българска социалистическа партия резултатът за евролистата ще бъде по-слаб спрямо националния избор.

 

Данни от изследване на „ Тренд “ по поръчка на „ 24 часа ", отдадено на електоралните настройки на българите. Изследването е осъществено в интервала сред 11 и 18 май 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1003 души на възраст 18+. 

 

Графики можете да видите на: www.rctrend.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР